Talán meglepő, de az első hőcserélő szabadalmaztatása 1878-ra datálódik, ez a mai lemezes hőcserélők őse. A fejlesztéseknek köszönhetően az 1950-es évektől indult meg azon hőcserélők gyártása, ami lehetővé tette működésüket széles intervallumú hőmérsékleti, és nyomáshatárok alatt is. A műszaki gátak addig erős korlátok közé szorították a lemezes hőcserélő működési-területeit, hiszen a nyomáshatár 2 bar volt, 70°-os maximált hőmérséklet mellett. A megoldás mondhatni, pofonegyszerű volt: az addigi csőköteges hőcserélőket halszálka-mintásra gyártották. Ezzel a hőátadási faktor az esetek jelentős részében tízszer nagyobb, és jelentős méret- és költségcsökkenést biztosít.

A lemezes hőcserélők térhódítása az utóbbi 10-20 évben kezdődött. Addig csak az ipar vette hasznát. Elterjedésének oka, hogy a technológia innovációs megoldást kívánt: az elsősorban családi házak fűtésmegoldásainak többfélesége (padló, átfolyós kazán, stb.) szinte kiabált a mai lemezes hőcserélők után, hiszen az oxigéndiffúziós probléma lehetetlenné tette alkalmazásukat szélesebb körben.

A megrendelőnek természetesen semmi szakmai és „történeti” háttérrel nem kell tisztában lennie, hiszen egy profi, korrekt lemezes hőcserélőket forgalmazó cégnek a kisujjában van minden.
Sőt, az igazán szakavatott szolgáltató, mint a Negro kereskedelmi és Szolgáltató Kft. komplex megoldást kínál a termék forgalmazásától kezdve a szerelésen, alkatrészek biztosításán, karbantartáson át mindenre, így biztosak lehetünk abban, hogy a „fürdővízzel nem öntjük ki a gyereket” is. Nem beszélve arról, hogy így nincs „másikra-mutogatás”.

Mi az a lemezes hőcserélő?

Az épületgépészet „szárnyai” alá tartozik. A családi házak víz- és fűtésrendszerének mondhatni, köldökzsinórja, „köldöklemeze”. A hőcserélőben folyadék áramlik, ami egy másik, zárt fűtési rendszerben keringő folyadéknak hőt ad át, anélkül, hogy a két rendszer folyadékállománya keveredne (ez a „rövidre zárás” a gázkazánba beépített váltószeleppel történik). Magyarán: a gázkazán a fűtővizet felmelegíti, majd a lemezes hőcserélőn át felmelegíti a hideg vizet.

Egy építkezés esetében nagyon fontos, hogy az épületgépészeten tilos spórolni (a tervek ezt általában lehetetlenné is teszik, de a magyar ember találékony…), illetve nem mehet a spórolás sem a minőség rovására a beszerelendő anyagot, és a szakembert illetően sem. Súlyos összegeket veszíthetünk a későbbiekben!

Lemezes hőcserélő szervíz