Hadd kezdjem az Alfánál.

A kommunikáció nem csak az embernél, az állatoknál is elemi. Sőt! Szervezetünkben agyunk minden sejttel kapcsolatban van – kommunikál.

Az ember már ősidők óta üzletel. Először (gondolom) jelbeszéddel, majd élőszóval cseréltek, adtak-vettek. Már akkor elengedhetetlen volt az eladó és a vevő közti kapcsolat: a szöveg.

Ugorjunk párszázezer évet!

Napjaink kereskedelme elképzelhetetlen reklám nélkül. Verseny van, ez pedig új és új reklámplatformok, eszközök létrejöttét generálja. Meg kell szólítanunk a vásárlót, fel kell hívni a figyelmét, érzelmeket kell keltenünk benne, érvelnünk kell, és késztetnünk kell a vásárlásra: el kell adnunk szolgáltatásunkat, ergo: önmagunkat!

Mi a kismillióféle propaganda alapja? Igen, a szöveg. A logók, ábrák, szöveg nélküli cégérek is állhatnak szép jövő előtt, de ahhoz, hogy a termék ismert, jól bevezetett legyen, be kell mutatnunk! Reklámszöveggel, szlogennel, termékismertetővel, prezentációs szöveggel, szórólapszöveggel, honlapszöveggel.

Sokan gondolják azt, a reklámszövegírás, marketing szövegírás smafu. Elég, ha valaki jól tud fogalmazni, pedig dehogy! A reklámszövegírás felér egy pszichológiai hadviseléssel! Vegyünk egy egyszerű, de nagyszerű példát, a SzövegDeszant név alatt futó honlapot. Rögtön ott a cím, mint tábornok. Alcímek: tisztek. Mondatok: zászlósok. Szavak: őrmesterek. Bekezdések: őrvezetők. Betűk:  bakák. Kész is a hadsereg, indulhat a roham!

Az a marketingszöveg író a nyerő, aki úgy írja meg a reklám- és egyéb szöveget, (legyen az végtelen hosszú, vagy csak nyúlfarknyi szöveg, apróhirdetés-szöveg, honlapszöveg, önéletrajz), hogy a vásárló, érdeklődő szinte toporogjon, hogy megkaphassa!

Egy jó reklámszövegíró nem csak a szöveg lelkére, hanem a külcsínre (pl. bekezdések, sorközök), és különösen: a helyesírásra is figyel.

A szövegírás nagy felelősség! Előbb felsoroltak még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy egy marketingszöveg jó legyen. Ismernünk kell megbízónk célcsoportját, hiszen egy prosztatára ható kemikáliát forgalmazó vállalatnak nem válik előnyére, ha mi a babakocsi rugózásáról beszélünk. Figyelemfelhívásnak persze megteszi, de a lényegnek napnál világosabban ki kell derülnie. Egy jó szövegírónak ez sem jelenthet akadályt!

Megemlíteném még a kulcsszavakat. Ha a szövegíró nem ismert a kulcsszavak világában, inkább tolja azt a babakocsit… Hatástalan a szöveg, feleslegesen dolgozik a szövegíró, ha a kulcsszavak nem találják meg a potenciális vásárlókat.

A szövegíró saját magát is el kell, hogy adja! A szövegírásban, mint üzletben, ritka, ha a megrendelő és a szövegíró személyesen találkozik. Ennek számtalan előnye, de hátránya is van: előnye, hogy kócosan, akár kifakult, kitérdesedett „munkaruhájában” is lebonyolíthatja az üzletet, sőt, fogat sem kell mosnia. Hátránya, hogy a telefonos, illetve e-mailen keresztül történő megbeszéléseken helyén kell lennie minden szónak, sóhajnak, hangsúlynak, pontnak, vesszőnek. Viszont közben nyugodtan vakargathatjuk a fülünk tövét, és pofákat is vághatunk, sőt, káromkodhatunk is, de ha éppen te is szövegíró vagy, fogadj el egy tanácsot: ne tedd! Mert hidd el, minden rezdülésedet átveszik a betűid, szavaid, mondataid. Ez pedig a szövegírás rovására mehet!

Milyen a jó reklámszöveg?